Zasady łączenia wina z potrawami. Jak łączyć wino z jedzeniem?

Zasady łączenia alkoholu z potrawą to odwieczny dylemat wszystkich restauratorów oraz osób urządzających wszelkiego rodzaju przyjęcia, nawet te na mniejszą- rodzinną i kameralną skalę. Jakie eleganckie wino podać do romantycznej kolacji we dwoje? A jakie do urodzinowego tortu? I czy są wogóle takie zasady? Na te i inne pytania, odpowie Wam ten artykuł.

Ogólne zasady łączenia dań i win

Tak naprawdę, najogólniej przyjmuje się, iż wina białe, delikatne lubią potrawy lekkie, takie jak drób, ryby czy owoce morza, natomiast dania cięższe: smażone czy pieczone z ciemnym sosem, śmietaną czy ciężkimi serami idealnie komponują się z winami czerwonymi, o wyrazistym smaku. Wino także nie może nigdy zdominować smaku potrawy i na odwrót, ma ono być uzupełnieniem, podkreśleniem wartości danego posiłku. Choć niektórzy znawcy, uważają właśnie, że wino powinno kontrastować z potrawą, także można w tej kwestii uznać, iż ile ludzi- tyle opinii. Zwłaszcza iż ostatnich latach, wyżej wymienione zasady  są w różnych aspektach poddawane dyskusji. Szczególnie kuchnie lokalne zaprzeczają wszelkim regułom, podając do swoich dań wino z którego po prostu słynie dany region.

Szczegółowe zasady dla spragnionych wiedzy

Jeśli jednak jesteśmy dociekliwi i pragniemy zagłębić się w świat tego eleganckiego trunku, warto dobierać wina według tak sprawdzonych połączeń:

  • Musujące wina podaje się schłodzone koniecznie do temperatury 6-8 stopni C w  smukłych kieliszkach na wysokiej nóżce. Zazwyczaj podajemy je jako pierwsze, na przywitanie gości lub odśpiewanie “Sto lat” i pokrojenie tortu.
  • Białe wina o kwaskowatym, świeżym aromacie,  można podać również na początku uroczystości. Tradycyjnie, stanowią one aperitif ( czyli podawane są przed posiłkiem) i doskonale gaszą pragnienie, np. Soave czy Verde. Idealnie komponują się także do ryb, białych mięs, wędlin i delikatnych serów, ale także oliwek. Delikatnie schłodzone, przeważnie w temperaturze 8–12°C idealnie rozpoczną nasze przyjęcie.
  • Białe aromatyczne wina o intensywnym ziołowym aromacie i zapachu kwiatów, wzbogacą smak nieco mdłych potraw takich jak: pierogi, wieprzowina, a także kurczaka czy białych ryb. To np. Reislingi czy Sauvignon Blanc.
  • Wina białe pełne, bogate jak Chardonnay – komponują się z potrawami, do których zazwyczaj serwuje się lekkie wina czerwone. Będą pasować także do pikantnych, ale niezbyt ciężkich potraw (np. pieczony drób, zupa-krem, makaron z sosem). Warto serwować je wraz z przekąskami, takimi jak słone sery i prażone migdały.
  • Białe i czerwone wina słodkie, deserowe – są doskonałe do deserów owocowych lub z przyprawami korzennymi, lodów i cytrusów. Doskonałym przykładem są tutaj Muscaty i Tokaje.
  • Wina różowe dobrze komponują się również z deserami.
  • Lekkie wina czerwone, z reguły młode, o owocowym zapachu i smaku, można również podać się jako aperitify, w temperaturze 12–14°C w prostych.  Doskonale pasują lżejszych czerwonych mięs, wędlin, delikatnych serów, ale także do ryb smażonych lub w sosie, pizzy, to np. Pinot noir.
  • Dojrzałe, dobrze zbudowane czerwone wina pół i wytrawne- będą doskonałe pite same w sobie dla koneserów win  jak i świetnie połączą się z daniami pikantnymi, na bazie duszonych mięs czerwonych czy dziczyzny. Pasują do nich także ostre, tłuste sery czy dania z grzybów. To np. Saperavi i Tempranillo.
  • Wina wzmacniane – czyli wina z dodatkiem likieru jak słynne Porto lub Sherry. Wina młode będą dobrze komponować się ze słonymi przekąskami i smażonymi rybami. Natomiast te wytrawne do orzechów i dziczyzny. Z kolei wina słodkie to idealny dodatek do suszonych owoców, deserów, a także deserowej czekolady.

A jak dobrać opakowanie ozdobne na alkohol do okazji?

Jeżeli wybieramy się w gości i chcemy ich obdarować winem, wówczas nie dobieramy wina do potrawy, a raczej bazujemy na naszym wyczuciu, dobrym guście i oczywiście dobrej znajomości naszego gospodarza. Niezależnie od okazji, zawsze warto użyć eleganckiego opakowania na wino. Czy będzie to klasyczna, podłużna torebka czy też ozdobny karton na wino zależy już tak naprawdę od nas. Rynek  oferuje obecnie szeroki wybór ozdobnych, eleganckich opakowań na alkohol, nic tylko wybierać.