Odmiany winorośli na białe wino

Bezchmurne niebo, ciepły wiatr delikatnie owijający swym podmuchem, zapach dojrzewających owoców i dźwięk właśnie otwieranego, schłodzonego wina. Czyż można wyobrazić sobie lepsza scenerię otrzymania takiego prezentu?  Zapewne dobrą konkurencję będzie stanowić delikatnie pruszący śnieg za oknami, ciepło i blask bijące od kominka, zapach smażonej ryby unoszący się po domu oraz znaleziona pod choinką w eleganckim opakowaniu butelka alkoholu. W tej czy innej scenerii każdy z nas na pewno znajdzie coś dla siebie, musi tylko odpowiednio dobrać wino do okazji oraz opakowanie ozdobne na alkohol. Ten artykuł z pewnością w tym pomoże, gdyż znajdziecie tu opis najbardziej znanych szczepów winorośli, używanych do produkcji białego wina.

Wyrazisty smak z nutami śmietany i wanilii- czyli Chardonnay

To najbardziej popularna i najczęściej sadzona odmiana białej winorośli na świecie, gdyż bez trudu adaptuje się prawie do wszystkich warunków klimatycznych. Ponadto jest odporna na choroby oraz łatwa w uprawie i procesie winifikacji. Charakteryzuje się brakiem mocnego zapachu, niską kwasowością a przy tym wysoką zawartością alkoholu. Zależnie od miejsca dojrzewania owocu, może dawać wina, w których wyczujemy nuty żółtych jabłek czy ananasa (z ciepłych regionów) lub nuty pigwy i cytryny z regionów chłodniejszych. W ich delikatnym smaku możemy odnaleźć także nuty owoców egzotycznych.

Słodkie jak owoce – Riesling

Głównie uprawiany w państwach niemieckojęzycznych, ale także i we francji czy Australii. Oferuje on bardzo zróżnicowane wina, zarówno wytrawne jak i słodkie, niezbyt alkoholowe, orzeźwiające o cytrusowej kwasowości. Charakteryzuje się tym, iż ma ciekawą zdolność do wyrażania swoim smakiem i aromatem- miejsca z którego się wywodzi. Z cieplejszych regionów smakuje głównie pomarańczą, natomiast z chłodniejszych- zaskakująco- limonką. Wyczujemy w nim cytrusy, zielona jabłka, jaśmin ale także wosk pszczeli.

Owocowy, wytrawny i orzeźwiający aromat jak pinot gris czy sauvignon blanc

Sauvignon Blanc

Ta bardzo popularna francuska odmiana winorośli odniosła ogromny sukces w Nowej Zelandii, której to zawdzięcza charakterystyczne aromaty owoców tropikalnych. Choć jako, że jest ona łatwa w uprawie występuje na całym świecie. Sauvignon blanc jest trudniejszy w procesie winifikacji, w którym trzeba zadbać o to, aby nie stracił swoich aromatów. Daje rześkie, ale i jednocześnie mocno aromatyczne i wytrawne białe wina o ostrym i przenikliwym zapachu. Dominują w nim aromaty agrestu, traw, pokrzywy. Pochodzące z ciepłych terenów smakują brzoskwinią i melonem, natomiast z chłodniejszych- limonką i wyżej wspomnianym agrestem. To dla owocowych smakoszy prawdziwy smakołyk!

Pinot gris

Jest to odmiana wina wywodząca się z Francji, z czasów średniowiecznych, uprawiana obecnie na całym świecie. I zależnie od tego skąd pochodzi, może z chłodniejszych terenów smakować głównie cytrusami, takimi jak limonka czy cytryna, a z cieplejszych nektarynką i brzoskwiniami. Pinot gris daje wina o intensywnym, czystym i mocnym aromacie jabłek, cytrusów i migdałów. Towarzyszą im nuty korzenne oraz kwiatowo- miodowe.

Opakowania ozdobne na alkohol

Niezależnie od okazji, dobry alkohol którym kogoś obdarowujemy zasługuje na eleganckie, ozdobne opakowanie, mimo tego iż dobry alkohol to klasyka prezentu sama w sobie. Wśród nich znajdziemy najpopularniejsze wysokie, podłużne torebki, a także kartony na wino i inne butelki.